söndag 12 juni 2011

Från Hembygdsföreningens fotoarkiv

Hittills opublicerade bilder från Buskaryds och Oskarsviks socknar.
Med bilderna kommer också en krya-på-dig-hälsning till  SMJ:s Erik Runfelt.

Med vänlig hälsning
M.O.J.









måndag 28 mars 2011

Turistbilder - Oskarsvik






Turistbilder - Buskaryd





Turistbilder - P.E.Troleum & Son



Turistbilder - Runå Bruk


Turistbilder - Malmberget


lördag 26 mars 2011

Två ånglok på MOJ


Efter kriget rådde brist på tunga linjedragare för godstrafik på M.O.J. Samtidigt fanns ett överskott på tyska ånglok i Norge.  Dessa kom till Norge till följd av ockupationen. I huvudsak var dessa lok av två typer. Br 52 som efter krigsslutet littererades till NSB 63 "Stortysker". Vidare återstod efter krigsslutet 38 st av de 42st  BR 57 som vid krigsslutet littererades till NSB 61a "Gammeltysker".  De senare var mycket styva i gångverket då endast den främre av de fem hjulaxlarna var sidoförskjutbara.  Detta innebar att de passade dåligt för norska förhållanden med snäva kurvor och eftersatt spårunderhåll till följd av ockupationen.. Båda loktyperna förekom på flertalet av norska normalspåriga spårsträckor, t ex Ofotenbanen / Malmbanan. Under vissa perioder av kriget rullade omfattande transporter av tysk trupp och krigsmateriel även genom Sverige. Det förekommer uppgifter om att båda dessa loktyper då deltog i åtminstone delar av sträckorna i denna trafik (permitenttrafiken). Om någon kan bidra med fotografier på tyska krigslok på svenska spår skulle detta uppskattas. Jag har hittills bara sett bild på NSB 63 /  Br 52 på spår vid verkstaden i Motala för översyn.

Visserligen är även M.O.J:s linjenät av den mer kurviga typen men ändå inte att jämföra med förhållandena i Norge. För att råda bot på bristen avseende godsdragare inköpte M.O.J således 1 st NSB 61a som efter modifiering kom att göra god tjänst i godstrafiken. Modifieringarna bestod i reparation av krigsskadat lokhyttak, utbyte av sotlucka, byte till AGA- belysning, samt förhöjning av kolförrådet med träkonstruktion.

Samtidigt införskaffades 1 st Br 55:a  från Tyskland (som SJ Lit Ga ), Även denna maskin modifierades till M.O.J standard.

NSB 61a är av typ Roco . M.O.J. BR 55 är av typ Fleischmann.






lördag 15 januari 2011

Timmer och skrot


En mulen dag 1967 passerar en släpa med timmer dragen av T21 58  stationen i Oskarsvik. På spår 4 väntar ett tåg med järnskrot med destination masugnen i Runå Bruk, på körsignal.



Tillägg: En skrotanalys

80 % pappersremsor ur dokumentförstöraren = stålplåt.
Resten är ur plastskrotlådan, spagetti, snabbmackaroner ( hela och krossade) = gjutjärn.
Kugghjul från skrotade lok. Kugghjul och annat från krossade armbandsur ( Dom var kass redan innan jag krossade dom ).
Skrot ur elektroniklådan mm.
Lasten i varje vagn är en sammanhängande "klump". Denna gjorde jag genom att klä vagnen innuti med "gladpack".
Sedan proppade jag ner pappersremsorna som jag knölat till innan . Uppepå strödde jag resten av delarna.
Allt bandsihop med limvatten 50/50.  När detta sent om sider torkat efter ett par veckor, kunde jag lyfta ut klumpen och ta bort plastfilmen.Målningen bestod i ett nogrann sprutning med mattsvart från alla håll.
Sist en lätt sprutning med rostrött/brunt. Återstår att torrborsta individuella delar i olika svaga nyanser av diverse kullörer.
 


 

torsdag 6 januari 2011

Dm3

 
 
På M.O.J körs ett malmtåg per tidtabellsvarv. På sträckan Malmberget-Runå Bruk framförs ett malmtåg varannan dag ( Realtid ).
Önskedragare för detta har alltid varit en Dm3 ur 1200 serien i leveransutförande. Nu har jag satt Dm3 1223,1241,1224 i trafik.
 
Chassiet är en Roco så klart. På detta har jag bytt ut motorerna mot 2 x Faulhaber 1331 ( urstarka ). Eftersom jag kör tung gång  analogt har jag monterat in megasvänhjul med separat kullagerupphängning ( Kyosho   5 X 8 X 2,5 mm ).
 
 
Alla delar på Rocon stämmer med leveransutförande utom fronten och vänster sidodörr. Båda åtgärdade jag genom att operera in en front från UGJ ( Lokstall 1) från en DM3 900. Den vid "moderniseringen" tillbakaflyttade gångdörren på väsntersidorna (babord ) fick därmed oxå spacklas igen. För att få plats med största möjliga svänghjul ( höjdmåttet) fick jag ta upp hål i "innertaket" så att hela höjden till "yttertaket kunde utnyttjas. Måttöverenstämmelsen mellan UGJ kåpan och Rocodito var remarkabelt bra. Enda avvikande måttet var att UGJ:n var ca 0,3 mm smalare. Genom att klyva taket på UGJ:n i längsled kunde denna avvikelse åtgärdas.För att efterlikna Dm3:an på förebildsfotot har jag torrborstat hela ekipaget med mörkgrå färg. På de sista bilderna syns hela M.O.J:s flotta av el-linjelok. Tom den nylevererade ( 1967 ) RC:n har kommit med på bilden. Denna omlittererades senare till RC 1.